Nieuwsbrief
← Vorige
Jongerenwelzijn
Tijdens de coronacrisis was er veel aandacht voor het mentaal welzijn van jongeren.
We startten rond dit thema met een digitale uitwisseling waarbij inspirerende projecten of acties werden uitgewisseld en waar interessante sprekers aan bod kwamen.
Hieronder vind je een overzicht van deze momenten met de inhoud die aan bod kwam. De tools en materialen die voortkwamen uit de noden, vind je eveneens hieronder.
Uitwisseling 1
Tijdens de eerste uitwisseling op 29/10/2020 verzamelden we 4 pijlers waarop je kan inzetten tijdens een lockdown: Mentale gezondheid bespreekbaar maken, creatief in contact gaan, sociale samenhang stimuleren en toekomstperspectief bieden. Onder deze 4 pijlers verzamelden we acties voor ouderen, algemene bevolking, kinderen en jongeren.
Vanuit de vraag van lokale besturen maakten we voor jongeren een draaiboek rond gevoelensplekken en een inspiratiegids met challenges op.
Voor de algemene bevolking maakten we onze postkaarten: Blijf verbonden, ook in moeilijke tijden. Deze kan je nog altijd bestellen en gebruiken.
Meer weten?
Bekijk hier de PowerPoint met meer informatie, het verslag en de opname van deze vergadering .
Uitwisseling 2
Nathalie de Leenheer, de coördinator bij JAC antwerpen kwam ons meer vertellen over het JAC (jongerenaanbod vanuit het CAW). Bij het JAC bieden ze gratis, anonieme en vrijwillige hulpverlening voor jongeren.
Paulina Konadu, praktijk en welzijnscoach bij Formaat kon ons meer vertellen over het project baanbrekers – een project waar ze vindplaatsgericht werken om jongeren te helpen in hun weg naar werk, opleidingen en een goede dagbesteding.
Ze vertelde ons ook meer over her NEET – traject voor meisjes die Not in Employment, Education or Training zijn en hoe ze deze onzichtbare doelgroep bereiken. Ze gaf ons ook veel tips mee over hoe je actief kan zijn op sociale media.
Meer weten?
Bekijk hier het verslag en de opname van deze vergadering, de contactgegevens van Nathalie en Paulina vind je in het verslag terug.
Uitwisseling 3
Mahmoud Aoulad, stafmedewerker welzijn bij KRAS jeugdwerk kwam ons enthousiast meer vertellen over KRAS. Hij boeide ons met zijn uitleg over J100, een project opgericht door 11 Antwerpse jeugdorganisaties om samen met jongeren antwoorden te zoeken op de verdeeldheid in de stad. Verder enthousiasmeerde hij ons om outreachend aan de slag te gaan om jongeren te bereiken. -
Sofie Devocht, projectmedewerker participatie en huistherapeut bij Recht-Op, een verenging waar armen het woord nemen informeerde ons over de werking van Recht – op. Ze lichtte de projecten die Recht – op in samenwerking met jongeren organiseerde om hen een stem te geven toe en verklapte ons meer over het experiment van de huistherapeut.
Meer weten?
Bekijk hier het verslag en de opname van deze vergadering, de contactgegevens van Mahmoud en Sofie vind je in het verslag terug.
Uitwisseling 4
Stef Donné werkt als opbouwwerker voor het project Samen op Straat, een deelwerking van Samenlevingsopbouw Antwerpen. Het project samen op straat is een project dat de toekomst van jongeren centraal zet, en werkt ook met volwassenen. Hij beschreef ons de werking van de Buurtvaders, buurtbewoners die s’avonds in de wijk rondwandelen om de wijk voor iedereen aangenaam te houden, ook voor jongeren. Ze werken aan kleine (en soms heel lastige) problemen die op te lossen zijn.
Dries Lembrechts, werkt als jeugdopbouwwerker bij Arktos Antwerpen. Hij nam ons mee in het proces dat hij als jeugdopbouwwerker in Wuustwezel heeft doorlopen en vertelde ons over zijn samenwerking met de politie. Michael Michielsen is teamchef wijkwerking bij de politiezone grens, hij vertelde ons meer over de samenwerking tussen zichzelf als teamchef en Dries als jeugdopbouwwerker en hoe dit en inspiratie kan zijn om toenadering te zoeken tot de wijkteams.
Meer weten?
Bekijk hier het verslag en de opname van deze vergadering, de contactgegevens van Stef, Dries en Michael vind je in het verslag terug.
Wist je dat …
We tips en praktijkvoorbeelden verzamelden zodat je kan blijven inzetten op jongeren en hun leefwereld. De inspiratiegids vind je hier.