Nieuwsbrief

← Vorige

Griepvaccinatiecampagne

Griep

Griep treft elke winter 1 op 10 mensen. Meestal genees je vanzelf, maar bij sommige risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben. Een jaarlijkse griepprik biedt de beste kans om zonder de ziekte de winter door te komen.

Vanaf half oktober is het vaccin beschikbaar. De ideale periode om je te laten inenten tegen griep is tussen half oktober en half november. Voor risicogroepen wordt het vaccin voor bijna de helft terugbetaald. Voor mensen in woonzorgcentra is het griepvaccin gratis. 

Voor wie?

De griepvaccinatiecampagne richt zich ieder jaar op specifieke doelgroepen bepaald door de Vlaamse overheid, namelijk:

  • Gezondheidswerkers
  • 65-plussers
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met gezondheidsproblemen: diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren 

Wist je dat slechts één op twee personeelsleden in ziekenhuizen en woonzorgcentra zich jaarlijks laat vaccineren tegen griep? De Vlaamse overheid wil dat aantal tegen 2020 verhogen tot 80%. Dit jaar kun je met de campagne 'Hou griep uit je team' je medewerkers motiveren om zich te laten vaccineren. 

Het Logo zet je op weg

Het Logo verspreidt de Vlaamse campagnematerialen naar gemeentebesturen, dienstencentra, verenigingen, thuiszorgdiensten, organisaties voor mensen in kansarmoede. Ziekenhuizen, woonzorgcentra, mutualiteiten, huisartsen en apothekers bestellen materialen bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

De griepcampagne in je gemeente

  • Stuur een brief naar de 65-plussers in de gemeente. Deze actie wordt ook dit jaar weer aanbevolen door het Agentschap en door het Logo ondersteund.
  • Verspreid folders en affiches via openbare plaatsen.
  • Organiseer korte infosessies in aansluiting van andere activiteiten (powerpointpresentatie en spreektekst).
  • Motiveer de thuiszorgdiensten om aan hun cliënten een brief vanuit de gemeente en folder af te geven. Zij bereiken heel wat kwetsbare ouderen en chronisch zieke inwoners. (Voorbeeldbrief voor thuiszorgdiensten en powerpointpresentatie voor hun personeel beschikbaar.)

Je kan op het Logo ook terecht voor een powerpointpresentatie met spreektekst (voor een korte infosessie, eventueel in aansluiting met andere activiteiten, om de griepcampagne voor te stellen op de Gezondheidsraad, de seniorenraad, …).

Praktisch

De timing van de jaarlijkse campagne is september tot december. De volledige campagne en persartikels kan je downloaden op www.griepvaccinatie.be.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen