Nieuwsbrief

← Vorige

Actief vergaderen

 

Even rechtstaan is heel normaal  

Tijdens een vergadering blijven we ongemerkt al vlug uren aan onze stoel gekluisterd. Niet erg bevorderend voor de gezondheid. Wist je dat jouw brein het in een zittende houding maar lastig vindt om actief te blijven? Voor een succesvolle vergadering is het daarom belangrijk om regelmatig recht te staan.  

Door een paar simpele tips zorg je voor ‘actief vergaderen’ en wordt iedereen beter bij de vergadering betrokken. 

 

Hoe kunnen we ervoor  zorgen dat rechtstaan heel normaal wordt ?  

Wij streven ernaar het belang van minder zitten en meer recht te staan uit te dragen en 'spontaan' te integreren tijdens overlegmomenten met onze partners. Ook zij kunnen op hun beurt 'actief vergaderen' binnen hun netwerk integreren. 

 

Wat?

De 'Actief vergader'- tool bestaat uit een doosje gevuld met suggestiekaarten. Elke kaart bevat een eenvoudige suggestie/tip om tijdens de vergadering even recht te staan of een krachtoefening te doen vanop je stoel. 

Op deze projectpagina vindt je ook het filmpje waarmee je bij het starten van de vergadering aan de slag kan gaan. Ondertussen kunnen de kaartjes uitgedeeld worden en kan elk op zijn eigen manier aan de slag gaan tijdens de vergadering. 

 

Hoe ga je concreet aan de slag ? 

  • Download het filmpje 'actief vergaderen'.  
  • Toon de deelnemers het filmpje voor of bij de start van de vergadering en/of tijdens de pauze.  
  • Geef iedere aanwezige één of meerdere kaartjes uit het doosje. 
  • Plaats het doosje in de gleuf van de verpakking.  
  • Zet de verpakking goed zichtbaar op tafel. 
     

Voor wie? 

Lokale besturen, lokale dienstencentra, gezondheids- en welzijnsorganisaties, vrijetijdsorganisaties, huizen van het kind, bedrijven …  Kortom iedereen die beweging wil integreren in het dagelijkse leven in zijn of haar gemeente of organisatie.  

 

Extra tips: 

Wisselwerken  

https://www.gezondleven.be/projecten/wisselwerken

Organiseer eens een wandelvergadering. Wie zegt dat alle vergaderingen in een vergaderzaal moeten plaatsvinden? Als het weer het toelaat, kun je de buitenlucht opzoeken (denk aan het dichtstbijzijnde park) en daar al wandelend vergaderen. Moet je notities nemen of een presentatie geven? Hou dan je brainstorming buiten en zoek daarna een vergaderzaal op.  

Ook Sport Vlaanderen geeft heel wat tips over hoe je werknemers in beweging krijgt 

 Zet sta-tafels in de vergaderruimte 

 De deelnemers zijn attenter en de vergadering zal sneller afgelopen zijn. Willen sommige medewerkers om gezondheidsredenen toch liever neerzitten? Zet er dan gewoon enkele hoge stoelen bij. 

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen