Nieuwsbrief

← Vorige

Zelftest HPV

HPV (humaan papillomavirus) veroorzaakt baarmoederhalskanker en wordt op dit moment opgespoord via een uitstrijkje. 

Het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO), in samenwerking met verschillende partners waaronder de stad Antwerpen en Logo Antwerpen, organiseert een proefproject rond de zelfafnametest naar HPV. 

Dit proefproject zal zich richten op vrouwen tussen 30 en 64 jaar. Het project stuurt 10.000 Vlaamse vrouwen een brief met een zelfafnametest erbij. Nog 10.000 Vlaamse vrouwen krijgen een brief dat ze de zelfafnametest kunnen aanvragen bij het Centrum voor Kankeropsporing.

Waarom? 

De Vlaamse overheid wil graag het aantal genomen uitstrijkjes verhogen en zo baarmoederhalskanker vroeger opsporen bij meer vrouwen. De vrouw kan met de zelfafnametest zelf een vaginaal staal nemen, dat in het labo onderzocht wordt op de aanwezigheid van hoog-risico HPV. Indien positief wordt de vrouw uitgenodigd voor een uitstrijkje.

Gezien de test thuis gebeurt, verwacht het CvKO een verhoging van het aantal gevonden HPV. De zelfafnametest is succesvol in veel Europese landen en bereikt vrouwen die geen klassieke uitstrijkjes laten nemen. 

Voor wie?

Voor o.a. Antwerpse vrouwen tussen 30 en 64 jaar die ad random geselecteerd worden

Kijk ook eens op

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen