Nieuwsbrief

← Vorige

Werelddag zonder tabak

Elk jaar is er op 31 mei de Werelddag zonder Tabak. Dat is het moment om burgers te sensibiliseren over de gevolgen van roken. Want onderzoek heeft aangetoond dat massale belangstelling op een piekmoment, zoals de werelddag, werkt.

De Werelddag zonder Tabak is traditioneel een moment om stil te staan bij de gevolgen van roken. Ruim de helft van de mensen die blijven roken, sterft aan de gevolgen hiervan. Rokers sterven gemiddeld ongeveer 10 jaar eerder dan niet-rokers.

Voor wie?

Rokers en ex-rokers, niet-rokers

Wie kan actie nemen op de Werelddag zonder Tabak?

Lokale besturen, OCMW’s,  CLB’s, scholen, huisartsen, apothekers, welzijnsorganisaties, bedrijven…

Praktisch

Zet je acties of project kracht bij met ondersteunend materiaal en deskundige begeleiding. Het aanbod staat gebundeld in de digitale gids Dagen Zonder Tabak. 

De inspiratiegids 2018 geeft je heel wat ideeën voor toffe acties en activiteiten. 

INSPIRATIEGIDS DAGEN ZONDER TABAK

Logo Antwerpen zet je op weg

Wij helpen je om projecten en acties over roken op te zetten, adviseren bij de uitwerking en bezorgen je sensibiliseringsmateriaal.

Interesse in een doordacht rookstopbeleid? Wij helpen. Contacteer ons via tabak@logoantwerpen.be of tel: 03 369 16 02

 

Nog meer

Artikel

Publiceer een korte basistekst over de 'Werelddag zonder tabak' in het gemeentelijk infoblad. Publicatie in infoblad van mei.
Best wordt dit artikel verder lokaal verfijnd (lokale acties, scholen die de wedstrijd 'Rookvrije klassen' organiseren, interview met een stopper,…). 

Je vindt de artikels voor 31 mei bij Tabak, acohol en drugs op bij het aanbod aan artikels.
 

Plaats een stand over stoppen met roken i.s.m. een tabakoloog

Zet in jouw gemeente op de markt, een beurs of een festival de bemande stand van 'Vlaanderen stopt met roken'. Je kan tent, toog, vlaggen en materiaal gratis ontlenen via onze webshop. Reserveer ze tijdig! Ook voor ziekenhuizen, welzijnsorganisaties,...

Vraag een tabakoloog om je stand te bemannen. Met een Lunglife- en CO-meter worden de bezoekers geconfronteerd met hun rookgewoonte. Ze maken kennis met een tabakoloog en leren hoe die hen kan afhelpen van hun rookverslaving. Je kan folders en gadgets uitdelen, motivatieblaadjes en nicotine afhankelijkheidstests laten invullen, doorverwijzen naar een rookstopcursus, enz.

Logo Antwerpen beheert een pool van tabakologen die werken aan afgesproken tarieven.
 

Organiseer een rookstopcursus

71% van de dagelijkse rokers heeft al geprobeerd om met roken te stoppen (gezondheidsenquête 2013). Gemiddeld hebben rokers meerdere stoppogingen nodig. De slaagkans stijgt bij individuele begeleiding (door tabakoloog of arts) of in groep. Je kan kiezen om rookstopbegeleiding in groep te organiseren.

Meer info in de inspiratiegids of op projectfiche rookstopcursus in groep
 

Materialen van Tabakstop

Om je acties te versterken, kan je materialen bestellen bij Tabakstop. Zo is er bijvoorbeeld de brochure "Ik voel me zoveel beter zonder tabak!". Daarnaast heeft Tabakstop ook een nieuwe film die de diensten en de consultaties bij de tabakologen klaar en duidelijk toelicht.

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen