Nieuwsbrief

← Vorige

Infosessie over stoppen met roken

Dat roken gevaarlijk is, heeft iedereen ondertussen al wel gehoord. Maar weten wat de risico’s zijn, leidt niet automatisch tot stoppen met roken. Men schat dat 7 op de 10 rokers zouden willen stoppen. Maar het opgeven van een rookverslaving is geen eenvoudige klus. Gemiddeld hebben rokers meerdere stoppogingen nodig om het gewenste resultaat te boeken.

Veel rokers weten niet:

  • dat stoppen meestal niet in één keer gebeurt.
  • hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op een stoppoging.
  • welke de effectieve hulpmiddelen zijn.
  • waar ze terechtkunnen voor hulp.
  • welke hulp wordt terugbetaald.
  • hoeveel de terugbetaling bedraagt.

Rokers informeren

Om rokers te informeren kan je een infosessie over stoppen met roken organiseren, gegeven door een erkende tabakoloog.

Artsen, apothekers en tandartsen informeren

Heel wat huisartsen spreken hun patiënten aan op hun rookgedrag en proberen hen te begeleiden bij hun stoppoging(en). Zo'n begeleiding inpassen in de drukke dagelijkse praktijk blijkt echter niet evident. Ook apothekers worden dikwijls aangesproken voor medicatie bij een stoppoging.
Tandartsen kunnen een grote  rol spelen bij rookstop omdat ze over ‘bewijsmateriaal’ beschikken van de schade die roken aanricht. Ze kunnen op een paar minuten tijd de patiënt informeren over de gevolgen die roken heeft voor het gebit.

Een korte rookstopmotivatie, eventueel gevolgd door een verwijzing naar zelfhulp of een begeleiding door een tabakoloog, brengt heel wat rokers al een flinke stap vooruit.

Vanuit het project ‘Vlaanderen Stopt met Roken’ biedt het Logo voor de lok's, apothekers en tandartsen een vorming op maat met een erkende tabakoloog. De praktijkgerichte en interactieve vorming biedt artsen houvast om rokers aan te spreken, te begeleiden en door te verwijzen. Meer info en reserveren bij het Logo.
www.vlaanderenstoptmetroken.be

Praktisch

Het Logo werkt nauw samen met een pool van tabakologen voor het geven van de infosessies. Er zijn 3 modules:

  1. Module algemene bevolking
  2. Module artsen
  3. Module apothekers
  4. Module tandartsen

Maximum tijdsduur 2u. 

 

Andere projecten:

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen