Nieuwsbrief

← Vorige

De Gezellige refterdag in de gemeente

De gezellige refterdag is een concept waarbij een gezonde lunch in een gezellige omgeving centraal staat. Het middagmaal is een van de drie hoofdmaaltijden (naast het ontbijt en het avondmaal) en moet instaan voor ongeveer 30 tot 35% van de dagelijkse totale energiebehoefte van een kind. Na urenlang luisteren in de les en tussendoor even ravotten op de speelplaats hebben ze honger gekregen en moeten ze hun energiereserve ‘s middags weer aanvullen voor de namiddag. Het is belangrijk dat kinderen op regelmatige tijdstippen kunnen eten om zich gedurende de schooldag voldoende te kunnen concentreren.

(Gezond) eten hangt meer dan we vermoeden samen met gezelligheid, kleuren en lekkere geuren.

Voor wie?

De gezellige refterdag is ontwikkeld voor de leerlingen van kleuter- en lager onderwijs en van de 1ste graad van het middelbaar onderwijs.

Wie kan de gezellige refterdag organiseren?

Scholen en gemeenten.

Praktisch

Hoe de gezellige refterdag organiseren in onze gemeente?

  • Bekijk het draaiboek voor gemeenten.
  • Maak de actie bekend bij de scholen via een scholenoverleg,..
  • De scholen schrijven zelf in (online of via een aanvraagformulier) en ontvangen een draaiboek, brooddoosfiches per leerling en enkele vlaggenlijnen voor de refter.
  • Eventueel kan de gemeente de deelnemende scholen extra ondersteunen door op de gezellige refterdag iets gezonds aan te bieden: fruit, soep, slaatje of een leuk gadget brooddoos, leuk appelhoesje, bananendoos,..

Wil je ouders en leerkrachten extra informeren over gezonde voeding bij kinderen? Plan een infosessie ‘gezond opgroeien’. Een twee uur durende vorming gegeven door een ervaren diëtiste voor ouders en begeleiders van jonge kinderen (2.5 tot 12 jaar).

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen