Nieuwsbrief

← Vorige

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar kunnen zich om de 2 jaar gratis laten screenen op dikkedarmkanker door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Ze krijgen een uitnodiging per post met een afnameset voor een stoelgangstest.

Voor wie?

Mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar

Wie kan informeren over het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker?

Lokale besturen, OCMW’s, huisartsen, welzijnsorganisaties…

Waarom?

Elk jaar krijgen meer dan 6500 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Bij het ontstaan van dikkedarmkanker heb je eerst geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is daarom belangrijk om dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt. Dikkedarmkanker en de voorlopers ervan kunnen met een stoelgangtest vroegtijdig worden opgespoord. De behandeling is dan meestal minder zwaar en je hebt meer kans om te genezen.

Waarom? 

Vanaf 50 jaar worden mannen en vrouwen aangeraden om via hun huisarts een stoelgangtest aan te vragen. De Vlaamse overheid stuurt mannen en vrouwen vanaf hun 55ste een tweejaarlijkse uitnodiging en een stoelgangtest om zo deel te nemen aan het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. 

Praktisch

Voer actie

Filmpjes

Deze filmpjes kan je gebruiken op je eigen website, tijdens een presentatie of een activiteit over dikkedarmkanker.

  • Animatiefilm: de film toont hoe je dikkedarmkanker vroeg opsoort, wat een poliep is en hoe dat kanker kan worden. Je ziet ook wie een uitnodigingsbrief krijgt en hoe het onderzoek verloopt. Het duurt 03:38 minuten.
  • Hoe neemt u een staal?: in deze film wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een staal van je stoelgang neemt. Het duurt 02:11 minuten.

www.bevolkingsonderzoek.be
www.allesoverkanker.be 
www.stopdarmkanker.be 
 

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen