Nieuwsbrief

← Vorige

Infosessies en workshops

Over gezonde voeding bestaat er heel wat tegenstrijdige informatie. Logo biedt daarom verschillende infosessies en workshops aan die de consument helpen om in het dagelijkse leven de gezonde keuze te maken. De inhoud is gebaseerd op de principes van de actieve voedingsdriehoek. Elke infosessie of workshop wordt verzorgd door een gediplomeerd diëtist die aangesloten is bij de diëtistenpool van Logo Antwerpen.

Voor wie?

Algemene bevolking, ouders, leerkrachten,…

Wie kan infosessies en workshops organiseren?

Lokale besturen, scholen, bedrijven, verenigingen,…

Praktisch

Vast aanbod infosessies :
 

Gezond opgroeien

De lesgever (diëtiste) legt uit waarom snoep en frietjes er bij kinderen makkelijk ingaan, maar velen hun neus ophalen voor gezonde voeding zoals groenten en vis. We staan stil bij wat gezond eten en bewegen voor kinderen betekent en wat je als ouder kan doen om hen hierbij te helpen.

Duur: 2 uur
Doelgroep: ouders en begeleiders van kinderen (2.5 tot 12 jaar) 
 

De winkeloefening

De winkeloefening is ontwikkeld om de consumenten op een bewuste en kritische manier inkopen te leren doen. Na een korte theoretische inleiding volgen praktische oefeningen waarbij de deelnemers etiketten leren lezen en producten vergelijken. De winkeloefening kan georganiseerd worden in een supermarkt of in een lokaal waar de diëtist de nodige productverpakkingen voorzien. Het wordt altijd gegeven door een diëtist(e) die hiervoor een training bij het VIGeZ heeft gevolgd. Er zijn ook varianten op de winkeloefening beschikbaar die ontwikkeld zijn voor specifieke doelgroepen:

  • Module algemene bevolking
  • Module Gezond en budgetvriendelijk winkelen (voor kansengroepen)
  • Module Gezond ouder worden (voor 65-plussers)
  • Module Lesmodule ‘etiketten lezen’ voor leerlingen van het secundair onderwijs
  • Module voor een diverse allochtone groep

Duur: 2 uur
 

Naar een gezond gewicht

Tijdens deze voordracht wordt het fenomeen ‘vermageren’ kritisch bekeken. Enkele hardnekkige misverstanden en vooroordelen worden doorprikt en met het ruime aanbod van eenvoudige en praktische tips kan de deelnemer meteen zelf aan de slag.

Duur: 2 uur
Doelgroep: algemene bevolking
 

Osteoporose, voorkomen is beter dan genezen

Deze voordracht geeft een antwoord op vragen zoals ‘wat is osteoporose?’ en vooral ‘Wat kunnen we eraan doen?’. Bijzondere aandacht gaat naar de preventie van osteoporose via gezonde voeding. Talrijke eenvoudige, praktische en gebruiksvriendelijke tips om letterlijk stevig te been te blijven, staan hier centraal.

Duur: 2 uur
Doelgroep: algemene bevolking
 

Lang leve gezond

Ouder worden is puur natuur, maar met een gezonde, gevarieerde voeding en voldoende lichaamsbeweging kunnen we voorkomen dat dit natuurlijk proces onnodig snel verloopt. Er worden enkele hardnekkige misverstanden en vooroordelen doorprikt en met het ruime aanbod aan eenvoudige en praktische tips kunnen de deelnemers zelf aan de slag.

Duur: 2 uur
Doelgroep: Actieve senioren
 

Eet goed, leef goed

Geen zoveelste dieetvoorschrift, maar wel een eigentijdse kijk op gezond en lekker eten dat de deelnemer betere inzichten kan geven om het lichaamsgewicht op peil te houden en veel voorkomende welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten te helpen voorkomen of de baas te blijven.

Duur: 2 uur
Doelgroep: algemene bevolking
 

Gezond vegetarisch eten: hoe doe je dat

Deze voordracht geeft toelichting bij de principes van een evenwichtig samengestelde vegetarische voeding en wijst op de risico’s van een eenzijdig vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. De info, praktische tips en weetjes moeten de deelnemers toelaten een goed overwogen vegetarische maaltijdkeuze te maken.

Duur: 2 uur
Doelgroep: algemene bevolking
 

Functionele voedingsmiddelen: trend of noodzaak?

Deze voordracht is erop gericht om meer duidelijkheid te scheppen in een assortiment van voedingsmiddelen dat de komende jaren ongetwijfeld flink zal uitbreiden. Vragen zoals ‘Wat zijn functionele voedingsmiddelen?’ en ‘Zijn ze onmisbaar voor een gezonde voeding?’ komen aan bod.

Duur: 2 uur
Doelgroep: algemene bevolking
 

Vorming voor verzorgenden

Eerstelijnsgezondheidswerkers helpen (thuiswonende) patiënten met tal van dagelijkse bezigheden zoals koken en winkelen, maar weten vaak niet hoe met ziektespecifieke voedingsadviezen om te gaan. Deze dagvullende vorming bestaat uit een infosessie, winkeloefening en kooksessie.

Duur : +/- 7 uur
Doelgroep: eerstelijnsgezondheidswerkers met een (thuis)zorgfunctie

TIP! Combineer een voordracht met een winkeloefening of kookworkshop en je hebt meteen een goed gevuld, gezond én interactief programma.

Wil u een van deze infosessies organiseren? Stuur een ingevuld aanvraagformulier terug naar Logo Antwerpen.

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen