Nieuwsbrief

← Vorige

Bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker

Mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar kunnen zich om de 2 jaar gratis laten screenen op dikkedarmkanker door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Ze krijgen een uitnodiging per post met een afnameset voor een stoelgangstest.

Elk jaar krijgen meer dan 5.000 mensen in Vlaanderen dikkedarmkanker. Het is daarmee de tweede meest voorkomende kanker bij mannen en vrouwen. Dankzij het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker kunnen we in Vlaanderen tot 400 sterfgevallen per jaar voorkomen. Door de stoelgangstest om de 2 jaar te herhalen, kan de sterfte door dikkedarmkanker nog verder afnemen.

Voor wie?

Mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar

Wie kan informeren over het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker?

Lokale besturen, OCMW’s, huisartsen, welzijnsorganisaties…

Waarom? 

Vanaf 50 jaar worden mannen en vrouwen aangeraden om via hun huisarts een stoelgangtest aan te vragen. De Vlaamse overheid stuurt mannen en vrouwen vanaf hun 56ste een tweejaarlijkse uitnodiging en een stoelgangtest om zo deel te nemen aan het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. 

Praktisch

Voer actie

Filmpjes

Deze filmpjes kan je gebruiken op je eigen website, tijdens een presentatie of een activiteit over dikkedarmkanker.

  • Animatiefilm: de film toont hoe je dikkedarmkanker vroeg opsoort, wat een poliep is en hoe dat kanker kan worden. Je ziet ook wie een uitnodigingsbrief krijgt en hoe het onderzoek verloopt. Het duurt 03:06 minuten.
  • Hoe neemt u een staal?: in deze film wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een staal van je stoelgang neemt. Het duurt 01:47 minuten.

www.bevolkingsonderzoek.be
www.allesoverkanker.be 
www.stopdarmkanker.be 
 

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen